Antalet husvagnar registrerade i Sverige i mars var 327, en minskning från 530 samma månad förra året. Det visar bransch statistik från Svenska husvagnsbranschföreningen HRF. Antalet registrerade husbilar var 398, en rejäl minskning från 1 170 samma månad förra året.

Om vi ​​tittar på husbils data jämfört med för ett år sedan ser vi att mars 2021 hade ovanligt många registreringar. Lars-Erik Hörmander, ordförande för Husbilsbranschens Riksförbund, sa att anledningen var nya skatteregler som infördes för ett år sedan den 1 april, vilket innebar att även osålda fordon kunde registreras för en lägre skattesats.

Det minskade antalet husvagnar berodde bland annat på påsken sent i år, men det osäkra omvärldsläget, oro för stigande räntor och pågående problem med komponentleveranser.

Minskningen av nyregistreringar för husvagnar visade också en minskning, men vi måste ta hänsyn till sen påsk i år, med många kunder som vill lansera sin nya bil till påsk. Lars-Erik Hörmander säger att vi får veta mer i slutet av april, då även påskleveranser kommer att ingå i jämförelsematerialet. Under 2021 ökade husvagnsregistreringarna med 7,1 % medan husbilarna ökade med 26,3 %.

Hittills år 2022 har husvagnar minskat med 30,5 % och husbilar med cirka 59 %. Kabe Caravans är ett av Sveriges ledande märken av husvagnar och husbilar.