Tropiska nätter i södra Sverige

På vissa platser i södra Sverige blir nätterna tropiska. Och de kommande nätterna kan också bli svettiga på många ställen – men den här gången blir det den sista. En tropisk natt är när temperaturen inte sjunker under 20 °C under natten. Detta fenomen inträffar vanligtvis på sensommaren, när fuktig luft kommer in och temperaturen i havsvattnet stiger.

– Vattnet fungerar som en värme sänka. Temperaturen i vatten ändras inte lika snabbt som i luften, så vatten fungerar som en värme bank som hjälper till att hålla temperaturen uppe, säger meteorologen Oskar Gran.

Eftersom vatten transporterar värme är tropiska nätter mindre vanliga i inlandet, men kan förekomma i stadskärnor där vägar och byggnader lagrar värme. Nätterna förra veckan var på vissa ställen tropiska. Temperaturen under natten i Skilling, Estergarnsholm och Foresund sjönk inte under 20 °C på måndagskvällen. Temperaturen i går kväll har ännu inte rapporterats till väderkarta. – Tropiska nätter är inte ovanliga vid den här tiden på året, säger Oskar Gran. Men de kommande nätterna kan bli årets sista tropiska nätter.

– Det kan förvandlas till tropisk regnskog under natten, men efter fredag kommer svalare och torrare luft.

Lämna ett svar