Kliv in i och upplev Gunilla Bergströms bildvärld på Nordiska Akvarellmuseet.

September 2021 kom nyheten att en av Sveriges främsta bilderboksskapare, Gunilla Bergström, har donerat sina originalbilder från böckerna om Alfons Åberg till Nordiska Akvarellmuseets konstsamling. Donationen, som omfattar 17 originalböcker och otaliga skisser, var en gåva av Gunilla Bergström medan hon fortfarande var i livet. Med anledning av detta presenterar vi under våren 2022 en utställning som hyllar konstnärens ovärderliga gärning.

Gunilla Bergström tog sina läsare på djupaste allvar. Hon skrev om och tecknade livet självt, för att skapa förståelse för oss själva och varandra. I klara färger, med starka konturer och tänkvärda dialoger lockade hon fram leenden och tårar. Mest känd blev hon som skaparen av Alfons Åberg, som många bär med sig som en kär barndomsvän.

Böckerna om Alfons ger ett sammanhang där vi får vara stora och små på samma gång. Genom karaktärerna får vi uppleva glädje, förvåning och livets överraskningar. Hon påminner oss om det svåra, men också om vår förmåga att hitta utvägar och lösningar. Skickligheten i att kunna förmedla detta gjorde henne till en av Sveriges främsta bilderboksskapare. Hennes bildvärld öppnar sig för barnen, utan att de vuxna lämnas utanför. En bildvärld som roar, oroar och träffar rakt in i hjärtat. 

Vårens utställning på Nordiska Akvarellmuseet öppnar upp Gunilla Bergströms bildvärld för lek och lärande, både bokstavligt och bildligt talat. Bergströms kraftfulla bildspråk uppmanar oss till ett aktivt deltagande med både kropp och tanke. Några brädor blir en helikopter som kan ta oss varsomhelst och med ett långt snöre och pappkartonger kan man bygga en linbana åt sina leksaker. Med utställningen får betraktarna kliva in i, uppleva och upptäcka Alfons Åbergs värld. En värld, inte helt olik vår. 

Utställningen pågår 30 januari–18 april 2022.

Nordiska Akvarellmuseets öppettider:
tisdag–söndag: kl. 11–16
(måndagar stängt)

_____
Bild: Gunilla Bergström, ur Aja baja, Alfons Åberg, 1973 © Bok-Makaren AB