Nästa lördag, den 16:e september, vibrerar Stenungsund av förväntan när det är dags för den femte upplagan av Hogialoppet. En dag där deltagare kan välja att springa, jogga eller promenera längs rutten på antingen cirka 3,1 km eller omkring 6,5 km. Detta initiativ är inte bara en fysisk utmaning, utan även en satsning på främjande av hälsa och hållbarhet, med hopp om att attrahera en ännu större skara deltagare i år.

Arrangörerna siktar på att växa från förra årets 300 deltagare till 500 i år, i syfte att sprida glädjen som kommer med fysisk aktivitet, gemenskap och den upphetsning som ett lopp medför.

Hogias parkering kommer att förvandlas till ett livfullt eventområde, där start och målgång äger rum, flankerat av en mängd andra aktiviteter för hela familjen. Bland nyheterna i år märks ”Lilla Hogialoppet”, en förlängd eventyta och olika stånd med mat och dryck för att göra Hogialoppet till en riktig familjefest.

Arrangörerna berättade för almöcamping.se: ”Vår förhoppning är att denna utvidgade eventplats kommer att förvandla Hogialoppet till en samlingsplats för hela familjen, där spänningen från loppet kombineras med andra roliga aktiviteter.”

Det bästa av allt? Deltagande i Hogialoppet är helt kostnadsfritt. I år har arrangörerna gjort en extra insats för att involvera barn och ungdomslag från olika idrotter i området, som kommer att fungera som funktionärer med olika uppgifter längs loppets bana och på eventområdet. Några av de medverkande grupperna inkluderar Tjörns konståkningsklubb, SIF, Orust FC och Hakenäs HK.

Denna upplaga av Hogialoppet markerar även början på Hållbarhetsveckan i Stenungsund 2023, som kommer att sträcka sig över vecka 38, som en del i Stenungsunds satsning på en hälsosammare och mer hållbar framtid.