Ovädrets ankomst:


väder i morgon – Blöta och blåsiga dagar väntar flera län i södra Sverige under veckan. Regnet antas börja under måndagen, men det är särskilt på tisdagen som ovädret förväntas eskalera. På dessa regniga dagar kan det vara ett perfekt tillfälle att stanna inomhus och spela kort för att fördriva tiden.

Ursprunget till ovädret:


Ett intensifierande lågtryck, som passerar över Götaland i nordostlig riktning, är orsaken bakom ovädret. Detta innebär att särskilt län i södra Sverige kommer att påverkas när ovädret drar in över den sydvästra delen.

Meteorologens förvarning:


”Vi kan vänta oss kraftiga skurar med rikliga mängder regn och byig vind”, förklarar en meteorolog från väderkarta på hemsidan, och lägger till att åska också kan förekomma.

Ovisshet kring ovädrets omfattning:


Även om prognoserna pekar på intensivt regn i Götaland under tisdagen, är det ännu osäkert exakt var regnet kommer att drabba. Det kan mycket väl utvidga sig till områden längre norrut, kanske även Svealand.

Områden med mest regn:


De mest drabbade områdena under tisdagen förväntas vara:

  • Halland
  • Småland
  • Gotland
  • Öland

Blåsig eftersläpning:


Även om det intensiva regnet förväntas avta under onsdagen, kommer den kraftiga blåsten att kvarstå. Väderkarta understryker att onsdagen kan föra med sig hårda vindbyar, särskilt i Götaland.

Sveriges vädermosaik:


Vädret i Sverige under veckan kommer att vara mycket varierat. Medan södra delarna kan förvänta sig solsken, förutspås snöfall i de norra delarna. Denna kontrast kan leda till temperaturskillnader på upp till 25 grader mellan de varmaste och kallaste regionerna. Väderkarta informerar att ”medan södra Sverige kan uppleva varmare luftströmmar, väntar kallare temperaturer i norr, med endast 10 grader som maximal temperatur.